SIAKAP MASAM MANIS
BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ikan siakap
sedikit tepung jagung
sedikit minyak masak utk menggoreng dan menumis
2 ulas bawang putih } diketuk
1 labu bawang besar Holland}potong bulat @ dadu
1 s/b cili kisar
4 s/b sos cili } boleh tambah lagi ikut citarasa
3 s/b sos tomato }
2 s/b sos tiram
1 biji lada benggala merah } dipotong dadu
1 btg timun } dipotong dadu
garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
Ikan dilumur garam dan tepung jagung kemudian digoreng hingga masak. Angkat dan ketepikan
Panaskan minyak, tumis bwg putih sehingga naik bau kemudian masukkan cili
kisar. Goreng hingga garing kemudian masukkan semua sos.
Jika terlampau pekat/kering boleh masukkan air panas sket.
Masukkan lada benggala, bawang dan timun, kacau rata.Letak garam secukup rasa.
Bila dah masak bolehlah dicurahkan ke atas ikan tadi. Sedia utk dihidangkan.
HASH BROWN
BAHAN-BAHANYA :
2 biji kentang
1/2 biji bawang holland, cincang
Lada hitam secukupnya, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit mentega untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :
Kentang dikupas, cuci, kukus sekejap dalam 2-3 minit, sejukkan dan letak atas paper towel, biar air dia terserap. 1 biji kentang di hancurkan. 1 biji lg di sagat kasar. Masukkan dalam bekas, satukan bawang, lada hitam, garam secukup rasa dan secubit gula. Gaul rata2.
Panaskan non-stick pan, sapu dengan sedikit minyak dan dot kan sedikit butter, ratakan. Sendukkan campuran kentang tadi. Masak dengan api sederhana hingga garing. siap.
Lepas tu boleh lah mkn dgn sosej,scramble egg n kcg panggang..nk mkn ngn roti pun boleh..:-)
2 comments:
salam sal..
berair mulut mama tengok ikan siakap masam manis..
nyam...nyam...nyammmmm....
Salam mama..hehe..balik kerja nanti masak lah...
Post a Comment